Viata de familie in lumea larga. ELVETIA – tara unde totul functioneaza ceas
Pentru mine Elvetia inseamna muulta ciocolata, ceasuri, o tara pe care scrie pace si zona pitoreasca unde a copilarit Heidi, Fetita Muntilor. In plus, de vreo 5 ani, inseamna si tara in care traieste draga mea prietena din liceu, Crisa.
O stiu de cand aveam 14 ani si simteam inca de atunci ca locul ei nu o sa fie in Romania. Nu stiu sa explic in cuvinte, dar parca nu se incadra in peisajul mioritic. Era prea visatoare, prea idealista, prea delicata pentru a nu-si gasi locul care sa i se potriveasca, in lumea asta mare.
Asa ca viata asta minunata a aranjat lucrurile cum nimeni n-ar fi putut s-o faca. Crisa s-a casatorit la Roma, la un conac cum numai in filme vezi, dupa una dintre cele mai emotionante ceremonii la care am participat. Dar Roma a fost doar un punct intermediar, pana in 2010, cand tara adoptiva a devenit Elvetia, cu prietenosul oras Geneva. Aici locuieste Crisa impreuna cu sotul ei si fetita de 1 an si jumatate, intr-un oras care i-a primit cu bratele deschise.
Despre Elvetia
Cand ne-am mutat in Elvetia, stiam si eu, ca multi dintre noi, despre clasicele clisee elvetiene: ceasuri, ciocolata, branza Gruyère, imperiul bancar, paradis fiscal, natura, statiuni de ski si multa bogatie.
Cand traiesti intr-un loc insa, incepi sa-l vezi cu alti ochi. Mult mai realisti. Total diferit fata de ceea ce percepi ca turist. De cand traim aici perspectiva mi s-a schimbat total. Am realizat ca elvetienii sunt persoane simple. Sunt boemi atrasi de natura, pasionati de sport si indragostiti de peisajele lor. Fac drumetii, trekking, isi petrec vacantele cat pot de mult in mijlocul naturii, merg cu bicicleta. In plus, sunt dedicati familiei si unui stil de viata sanatos.
Primele impresii, impactul emigrarii
Din fericire, pentru noi totul a fost usor, organizat, totul a decurs conform planului. Am fost norocosi pentru ca premisele de sedere au fost intermediate de angajatorul sotului meu. Am fost incredintati unei firme de relocare si am avut sansa sa gasim apartamentul pe care-l visam, chiar in prima zi de cautari.
Geneva este diferita de restul Elvetiei, fiind leaganul organizatiilor internationale, a ONG-urilor si a multinationalelor care se stabilesc aici datorita regimului fiscal relaxat. Nu-i de mirare ca 50% din populatie este constituita din expati. Evident, cu toata afluenta asta, este dificil sa gasesti o locuinta. Procedurile de aplicare pentru un apartament sunt foarte stricte si totul sta in mana agentiilor imobiliare care dau intietate familiilor cu copii. Avem prieteni care au asteptat cateva luni bune ca sa li se atribuie un apartament. Asa ca totul tine intr-adevar de o buna organizare si…un pic de noroc.
Despre timp liber si socializare
Elvetienii sunt destul de reticenti in a lega prietenii de suflet cu expatii, impresia mea este ca prefera sa se lege de persoane cu care pot continua relatia peste ani. Cu vecinii elvetieni suntem in relatii foarte bune, as spune ca sunt mai deschisi decat romanii si decat italienii intalniti in experienta mea.
Avantajul de a fi o familie mixta si de a trai intr-un oras cosmopolit ca Geneva, este ca avem prieteni de toate nationalitatile: italieni, spanioli, francezi, anglosaxoni. Nu avem prieteni romani, singurul care vorbeste romaneste este postasul nostru. Cuplurile mixte sunt la ordinea zilei aici. Familiile cu care ne vedem sunt fie italiene, fie mixte italiene. Copii sunt de aceeasi varsta cu fiica noastra… deci inca nu vorbesc. Recunosc, cu o curiozitate greu de stapanit asteptam sa vedem in ce limba vor comunica. Fiica noastra intra in contact cu diferite limbi: acasa aude romana si italiana cu parintii, engleza cu doica, iar la gradinita franceza. Clar, suntem niste parinti fericiti ca ii putem oferi contextul asta relaxat,diversificat, care in mod clar o va ajuta peste ani sa-si aleaga mai usor drumul in viata.
Despre clima si adaptare la o tara noua
Clima in Elvetia este temperat continentala, cam ca in Romania. Asa ca m-am simtit imediat ca acasa. Iernile sunt friguroase, dar Geneva datorita pozitiei sale geografice este destul de protejata. Verile sunt extrem de frumoase, dar prea scurte, fata de ce mi-as dori eu. Geneva e pozitionata chiar pe malul lacului Geneva, de unde impresia unui litoral, cu plaje amenajate, locuri de joaca pentru copii, spatii verzi, faleza pentru alergat si alei special amenajate pentru biciclete.
Cat despre oras, legendele se confirma: totul functioneaza ca un ceas elvetian. De la autoritatile publice, unde e de ajuns sa faci o cerere pentru un certificat pe net si a doua zi iti soseste acasa prin posta hartia oficiala, fara sa fie nevoie sa stai la cozi interminabile ca in Romania sau Italia, pana la transportul in comun, care are orarul afisat in fiecare statie, iar fiecare mijloc de transport soseste exact conform programului, pana la siguranta pe strada, totul pare organizat ca la carte, implementat cu succes, iar oamenii nu au niciun motiv sa-si faca griji din punctul asta de vedere. Lucrurile merg ceas.
Viata sociala/context social
Perioada in care am fost gravida a fost placuta in Elvetia. Relaxata si fara detalii organizatorice care sa-mi consume inutil energia. Exista aici o Asociatie a moaselor/asistentelor maternale, proiect sponsorizat de primaria Genevei, de ale carei facilitati si cursuri poti beneficia gratuit. Iar eu am profitat din plin, fiind primul copil. Pentru nastere am ales o clinica privata, dar spitalele de stat sunt o alternativa la fel de potrivita, din experienta prietenelor mele. Sistemul sanitar nu este gratuit, fiecare familie trebuie sa aiba o asigurare medicala (de baza sau completa), iar cartea de asigurare trebuie prezentata la fiecare vizita medicala. Facturile se trimit direct asigurarilor.
Dupa nastere am beneficiat de vizitele unei asistente medicale (incluse in asigurarea de baza) care s-a prezentat saptamanal pentru primele 2 luni acasa pentru a monitoriza cresterea copilului si a ma consilia in calitate de noua mamica. Un serviciu excelent, apreciat de mine din plin, mai ales ca eu nu aveam familia aproape. Toate spaimele si nelinistile unei proaspete mamici au disparut cu sprijinul Cristinei, asistenta noastra.
Cantonul Geneva aloca o suma cadou la nasterea fiecarui copil si o alocatie modica lunara pana la varsta de 16 ani. In plus statul elvetian incurajeaza familiile prin reducerea taxelor pe salariu o data cu casatoria, taxe care continua sa scada pana la disparitie pe masura ce familia creste. In schimb, mamicile trebuie sa se intoarca la munca dupa 16 saptamani de la nastere. Locurile la crese sunt putine si se platesc, desi sunt aproape exclusiv institutii statale, iar inscrierile la cresa se fac din prima luna de sarcina, pentru a putea beneficia de un loc full time. Eu, cum sunt superstitioasa din fire, nu am facut inscrierea din timp. Asa ca fiica noastra a inceput cresa la timp, la 4 luni, fiind inscrisa cu doar 3 jumatati de zile pe saptamana. Evident de aici a rezultat o organizare dubla pentru noi si a trebuit sa gasim si o bona full time. Dar suntem multumiti de faptul ca pitica noastra este super sociabila si obisnuita cu colectivitatile acum.
Despre viata de zi cu zi, joburi si planuri frumoase…
Traim intr-un cartier medieval pitoresc, la cateva minute de centrul Genevei, dar care a devenit neincapator odata cu venirea pe lume a fiicei noastre. Visam la o casa cu gradina, undeva in afara Genevei si suntem momentan in cautari.
Cat despre gasirea unui loc de munca functioneaza exact ca in Romania: networking prin reteaua de cunostinte. A fost destul de greu la inceput, dar odata ce intelegi sistemul, totul merge ca pe roate.
Orice as spune si oricat as povesti, cel mai important este ca ne simtim bine la Geneva, ne-am integrat si speram sa-i putem oferi fiicei noastre posibilitatea de a-si termina studiile aici. Suntem norocosi ca ne-am stabilit in Elvetia, care este aproape de tarile de origine, ceea ce ne permite sa ne vizitam familiile. Singura diferenta este ca trebuie doar sa ne organizam mai bine decat o familie standard, ca sa impacam familii & tari de origine. Nu stiu exact ce ne rezerva viitorul, insa prezentul e pe sufletul nostru.
Cititi despre #viatadefamilieinlumealarga:
Suedia; Statele Unite ; Franta; Canada
Buna ziua!!!Nu stiu daca mai sunteti activa pe acest site dar am decis sa va scriu ….sa va rog cateva informatii tinand cont ca traiti in Elvetia luati pulsul zilnic!!Felicitari pt fetita si pt toate realizarile!!!Eu locuiesc inRomania ,am 2 fetite de 6 ani si 3.5 ani si de cateva luni ma gandesc serios sa ma mut din tara noastra desi sunt o patrioata inraita nu imi place deloc directia in care se indreapta tara noastra!!!!IAm aplicat on line si am fost admisa la o facultate din Luzern -management hotelier dar nu am curajul sa o iau de la 0 in o alta tara tinand cont ca in Romania noi avem nivelulde trai peste mediu,avem afaceri,proprietati,fata cea mare a mers la gradinita privata si la 6 ani vorbeste fff bine limba engleza.mergem de 5 ori pe an in vacante totul este bine dar am sentimental ca nu mi-ar place fetele mele sa creasca intr-un sistem corrupt intr-o tara murdara cu cetateni lenesi si plini de ura…pur si simplu vreau ce este mai bun pt ele!!!!!!Fiind mama cred ca ma intelegeti perfect!!!Intrebarea mea este se poate trai din 2 salarii in Elvetia si poate cu putin ajutor din Romania??Merita sacrificiu de a incepe o noua viata intr-o alta tara de la 0??Desi avem totul in Romania pe partea financiara imi lipseste linistea si echilibru…nu exista o securizare !!!Se schimba legile ,statul te fura si este un sentiment foarte ciudat!!!
Buna, am citit commentul d-voastră și eram curioasa daca ati părăsit România? Simt exact la fel că d-voastră și suntem o familie cu două fetițe de 6 și 4 ani cu o situație similara. Sunt curioasa daca ati ales Elveția!
scuze….dupa ce am citit mai atent mi-am dat seama ca nu dvs locuiti acolo