Vitrina cu Meserii prezintă MESERIA de REGIZOR

Vitrina cu Meserii prezintă MESERIA de REGIZOR

Vitrina cu Meserii, Sezonul 2, intră în scenă, cu MESERIA de REGIZOR !  

Astăzi prezentăm primul episod din Sezonul 2  și al 11-lea din seria Vitrina cu Meserii.

 

Am fost foarte încântate și eu și Ema, de întâlnirea cu regizorul și scenaristul Radu Muntean.
Cu o experiență de peste 25 de ani în industria filmului, Radu Muntean este cu siguranță regizorul care poate face recomandări în cunoștință de cauză, în ceea ce ține de MESERIA de REGIZOR.

Cine este Radu Muntean?

Pentru cei care nu știu, Radu Muntean a absolvit în 1994 Academia de Teatru și Film, secția Regie Film. A regizat peste 400 de spoturi publicitare și a câștigat peste 40 de premii naționale și internaționale la festivaluri de publicitate.
Dintre filmele la care a lucrat ca regizor și scenarist, amintesc de Alice T., 2018, Vorbitor, 2011, Marți, după Crăciun, 2010, Boogie, 2008, Hârtia va fi albastră, 2006,  Furia, 2002

Ce face de fapt un regizor?

Un regizor în primul rând interpretează, asta este treaba lui. Fie că are un text gata scris de alții, fie că e o piesă de teatru sau un scenariu de film, sau un scenariu de spot publicitar, el trebuie să interpreteze textul ăla, conform propriei viziuni.

Cât de importante sunt studiile de specialitate?

Nu-ți cere nimeni diploma! Iar dacă vrei să devii regizor, sunt multe variante. Poți pur și simplu să fii autodidact, să faci de capul tău…că acum sunt tot felul de tutoriale și de cărți care-ți explică lucrurile astea.
Și apoi, înveți făcând! Pentru că noi așa am învățat! Cel puțin generația noastră…făcând, ajutându-ne unii pe alții, fiind unii asistenții celorlalți. Făcând îți dai seama de fapt, că ce scrii tu acolo, ce-ți imaginezi tu acolo, când faci planul filmului,decupajul, cum spunem noi, pe hârtie… el ajunge la un moment dat într-o formă finită…și acest proces, că tu-l descoperi, făcând filmul, este cea mai bună metodă de a învăța!

Apoi, mai e o variantă, dacă…să zicem, calea asta, de a învăța meseria autodidact, nu e pentru tine… aceea de a face asistenție, pentru unul sau mai mulți regizori. Cu cât vezi mai multe stiluri, îți dai seama cum e cu echipa, îți dai seama de dinamica relațiilor din interiorul unei echipe de filmare, că asta, iarăși, e foarte important!
În momentul în care faci meseria asta profesionist, îți dai seama că trebuie să ții în mână 30 – 40 de oameni într-o zi de filmare. 

Sfaturi pentru cei care își aleg meseria de REGIZOR?

Pas cu pas. Întâi e bine să vezi dacă vrei să faci chiar asta, dacă-ți place să faci. Apoi să încerci, asta se poate face ușor acum.
Să vezi o grămadă de filme, să-ți dai seama dacă te interesează un anumit gen sau ceva anume, și dup-aia să mergi la nivelul următor. Adică să intri într-o echipă de filmare și să-nțelegi ce-nseamnă și asta. E o muncă, cum să spun…epuizantă fizic.

Meseria de REGIZOR e o meserie vocațională, în care cea mai importantă nu este diploma, ci experiența. În plus, permanent simți că ești la examen. Și nu-ți permiți eșecul!

MESERIA de REGIZOR – prezentată în Vitrina ce Meserii, de Radu Muntean.
Mulțumiri în tandem!

VĂ AȘTEPTĂM PE BLOG, PE FACEBOOK ȘI PE YOU TUBE ȘI SĂPTĂMÂNA VIITOARE.

Până atunci, ne puteți scrie și voi ce alte meserii v-ar plăcea să mai prezentăm aici.
Nu uitați: în fiecare joi, fiți cu ochii pe noi! 

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

 

 

There are 3 comments for this article
  1. Pingback: Vitrina cu Meserii prezintă MESERIA de PILOT de RALIU - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  2. Pingback: Vitrina cu Meserii prezintă Meseria de RANGER - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  3. Pingback: Vitrina cu Meserii prezintă Meseria de BALERINĂ - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.