Voi cat de des spuneti ‘Te Iubesc’ celor dragi?
Cautam ceva legat de luna iubirii, de zilele dedicate femeilor, despre ziua mamei si am gasit un articol care m-a fascinat. Despre ‘Te iubesc’, cuvinte care ii sperie pe chinezi.
Un clip a devenit viral in China, in care apar copii si studenti care spun pentru prima oara in viata „Te iubesc” parintilor lor. Reactiile parintilor sunt fascinante. Diferite. Sentimente amestecate. Ceva emotie. Nedumerire.
„Esti beat?” a raspuns un parinte. Un alt tata a raspuns: „Ma duc la o intalnire, deci lasa prostiile.”
In China, parintii si copiii nu obisnuiesc sa rosteasca expresia „Te iubesc”, asta confirma studiile sociologilor. Din contra, li se pare jenant sa-si rosteasca sentimentele sau sa-si arate emotiile. China Daily a intrebat oamenii daca au rostit macar o singura data „Te iubesc” catre cei dragi, familie sau parinti. „Niciodată nu am spus” Te iubesc „, cuiva din familia mea si sunt sigur ca n-o voi face nici in viitor„, a declarat un barbat in varsta de 56 de ani. „Daca as spune asta cu voce tare cu voce tare m-as simti foarte stingher.”
Cat despre mine, am mai scris despre „Te iubesc„. Despre copilaria mea in care il auzeam la fel de rar folosit. Ce se intampla acum insa? Il folosesc fara limite acasa, cu Ema, cu cei dragi, cu parintii. La telefon, live. Il gasesc scris si eu de la Ema pe fel de fel de biletele, din litere magnetice, e parte din limbajul de baza.
Sunt curioasa noi romanii in ce etapa suntem acum, mai aproape de cultura retinuta din China sau ne-am repliat si ne apropiem de naturaletea si deschiderea americanilor? Voi cat de spuneti „Te iubesc”, celor dragi? Oare isi pierde valoarea daca il folosim prea des? Sunt curioasa sa aud si alte pareri…