Weekend în Veliko Tarnovo, Bulgaria. Tot ce trebuie să știți!
3 zile în Veliko Tarnovo, Bulgaria. Atât am petrecut noi, de-ajuns cât să ne-ntoarcem pline de entuziasm și de povestiri frumoase.
Auzisem numai de bine despre Veliko Tarnovo și aveam destinația de lista scurtă. Am așteptat doar un weekend cu vreme prietenoasă și am profitat de toamna asta blândă!
O să încerc să răspund pe scurt întrebărilor organizatorice pe care și eu le-am avut și mi-ar fi plăcut să le găsesc centralizate, înainte de a pleca spre această destinație.
-
Cât de departe este Veliko Tarnovo de București?
Aproximativ 180 de km din București, cam 3 ore de mers cu mașina.
Noi am plecat într-o zi de vineri până în prânz, iar sfatul meu este să porniți la drum cât mai de dimineață, ca să profitați mai mult de această destinație.
Am avut noroc și n-am stat deloc la vamă în Ruse, mai era o singură mașină în fața noastră. Taxa de pod – 14 lei la dus și 2 eur / 4 leva la retur.
Neapărat să vă plătiți vignieta din vreme: există un tip de weekend (de vineri la prânz până duminică) sau alta valabilă 7 zile. Se poate plăti în avans, pe net sau dacă uitați, puteți totuși să plătiți la vamă.
Nu uitați că aveți nevoie de pașaport pentru copii.
-
Cum găsiți cazare?
Noi suntem prieteni buni cu Booking.com și am găsit acolo ceva pe sufletul nostru, mai exact un apartament cu terasă cu panorama superbă: Adel Apartments se numește proprietatea (care are la închiriere 2 apartamente + 1 studio la același nivel al unei clădiri istorice).
De fapt acesta a fost criteriul nostru de căutare principal: PANORAMA. Iar alegerea a fost peste așteptările noastre! Cu singura mențiune, pentru cei interesați, că urcușul cu mașina este un pic în stil offroad, pe un drum în pantă, destul de îngust.
Veliko Tarnovo este foarte frumos așezat, în trepte, cu vederi spectaculoase spre vechea cetate sau spre orașul vechi.
Prețurile pentru cazare variază, în funcție de condiții, cred ca de la sub 100 lei/ camera dublă pe noapte la pensiuni, la prețuri mai mari, în funcție de condiții și panorama oferită, evident.
Recomandarea mea: să rezervați din timp ( pe Booking erau ocupate 90% din proprietăți cu o săptămână înainte) și neapărat să fiți atenți la priveliște, dacă și vouă vă place să încheiați seara cu un asfințit cu view! Ca să nu mai spun că noi am avut o surpriză neașteptată, când am descoperit, sâmbătă seara – un spectacol de lumini și muzică la cetatea Tsaravets, iar noi am văzut tot showul de pe terasa noastră!
-
Ce aveți de văzut și de făcut în Veliko Tarnovo?
În primul rând să vă bucurați de panoramele superbe și să respirați aer curat.
Veliko Tarnovo e un oraș tihnit, curat, cu un farmec aparte. Să vă plimbați pe străduțele pitorești și să vă pierdeți printre magazinașele cu produse tradiționale.
Să stați la o terasă însorită și să vă bucurați de un capucciono relaxat, într-un oraș cu un farmec special.
-
Câte zile recomand pentru o escapadă în Veliko Tarnovo?
Eu zic că 2-3 zile sunt perfecte pentru o escapade în zonă, în funcție de ceea ce vă doriți să vedeți, să vizitați și să faceți.
-
Unde se poate mânca și la ce prețuri?
Noi am mers constant la Shtastliveca Old Town, unde am mâncat bun, diversificat, porții mari, gustos și la prețuri rezonabile. Ca și termin de referință, o masă generoasă, cu băutură inclusă, între 40 – 60 lei/ adult. În plus, panorama este superbă, cu vedere spre casele aranjate în stilul terasat!
Aveam referințe bune și pentru resturantele Ego, unde n-am ajuns, dar am auzit de bine.
-
Cum plătiți?
În cele mai multe locuri ( terase & restaurane) am putut să plătim cu cardul. Recomand Revolut, pentru cursul de schimb foarte avantajos.
La obiectivele turistice în schimb se acceptau doar leva, așa încât a trebuit să scoatem cash de la bancomatele din oraș, tot de pe cardul Revolut. Ba chiar noi am și pățit-o, în excursia făcută în Arbanassi – unde nu am avut la noi leva cash și nu am putut să intrăm să vizităm o biserică unde era taxa de intrare. -
Ce ne-a surprins plăcut?
Curățenia! Veliko Tarnovo, orașul țarilor, așa cum mai este denumit, a fost capitala Imperiului Bulgar în secolele 12 și 13, este un oraș foarte foarte curat, deși este evident foarte tranzitat de turiști.
Am auzit foarte mulți turiști vorbind în limba română, dar am văzut și autocare pline cu turiști din alte zone, inclusive englezi, nemți și asiatici.
-
Top 5 obiective turistice ce ne-au plăcut în Veliko Tarnovo și în zonă.
-
Cetatea Tsarevets
Intrarea este 6 leva / adult. Au și un pachet de familie, valabil pentru 2 adulti si pana la 3 copii, care costă tot 6 leva/ familie. Atenție că ultima intrare este la ora 17.00. Rezervați-vă cam 2 ore pentru acest obiectiv. Noi am urcat și în turnul panoramic, pentru care există un lift ( 2 leva/ persoană).
Interiorul bisericii este diferit de ce am văzut până acum, așa că trebui să intrați și aici.
-
Peninsula Boruna
Aici ajungeți după ce traversați podul Stambolov. Tot aici vedeți și Monumentul Asenevtsi și aveți o panoramă uau spre clădirile multicolore din orașul vechi…ce mie mi-a amintit un pic de Cinque Terre.
-
Cascada Kaya Bunar, din Hotnisa
La nici 30 de minute de mers cu mașina din Veliko Tarnovo am ajuns la Cascada Kaya Bunar. Uau! A fost peste așteptările noastre. Ajungi cu mașina până la buza cascadei și n-ai cum să nu fii fascinat de peisajul de-aici.
Iar dacă tot mergeți acolo, eu zic că merită să urcați și să faceți și drumeția din zonă. Nivel mediu de dificultate, dar de recomandat să aveți încălțăminte de trekking. Cred că durează cam 30 – 45 de minute urcușul pe potecile și traseul ce pornesc din stânga cascadei, de-a lungul râului Bohot.
Ne-am oprit pentru poze, ne-am minunat și ultima parte e un pic mai greu de urcat…dar priveliștea merită. Am coborât pe alt traseu, pe potecile amenjate, cred că în maxim 10 minute de mers lejer.
-
Arbanassi – la 3 km depărtare de Veliko Tarnovo
Satul Arbanasi este unul din cele mai vechi sate pitorești din Bulgaria, aflat pe un platou de piatră, cu acelasi nume, doar la 3 km NE de Veliko Tarnovo.
Noi ne-am plimbat prin sat, la pas, lejer, maxim o oră. Am fost impresionați de casele- cetăți, ce impresionează cu aspectul lor robust și gardurile în stil ziduri înalte de piatră. E un sătuc cu o personalitate aparte și merită o vizită în zonă.
-
Peștera Chuka
Pe drumul spre România, am vrut să mai profităm de ziua de toamnă prietenoasă și ne-am oprit la Chuka Cave – la 40 km de Ruse. Bine am făcut!
Am ajuns la o peșteră într-un stil unic, de mi-a amintit cumva de stilul lui Ghauddi. Intrarea costă 6 leva / adult și 3 leva/ copil ( atenție, doar cash). Se intră în grupuri de max. 15 persoane, la ore fixe, iar un tur durează aprox. 30 – 40 de minute. Am avut noroc de un ghid super simpatic, ce ne-a povestit într-o bulgară amestecată cu franceză și inserții în limba română, despre peștera Chuka. Recomand 100% să mergeți! Înăuntru sunt 14 grade, iar arhitectura peșterii mi s-a părut total diferită de ce am mai văzut în România. În plus, am văzut lilieci din plin ( inofensivi, din fericire), în mediul lor natural. Atenție că accesul se face coborând ( și la retur…urcând) 124 de trepte de piatră, iar în interiorul peșterii există zone în care trebuie să mergi în mersul piticului pentru a traversa galeriile.
Cum spuneam în postările de pe Facebook, a fost un oraș surpriză! Am plecat cu inima deschisă, fără mari așteptări, pentru că este primul an în care ajungem în Bulgaria ( în ianuarie am fost la schi, iar acum am revenit).
A fost o escapadă peste așteptările noastre și recomandăm destinația, fără nicio reținere!
GĂSITI PE BLOG IN TANDEM SUGESTII ȘI INSPIRAȚIE PENTRU DESTINAȚII DE FAMILIE ÎN LUMEA LARGĂ:
- Gardaland – Tot ce trebuie să știți pentru o vizită aici
- Disneyland Paris – Tot ce trebuie să știți pentru o vizită aici
- Legoland. 17 întrebări și răpunsuri.
- GIBRALTAR. Panorame uimitoare și maimuțe la tot pasul
- Caminito del Ray. Spania. Drumeție pe drumul regelui
- Berlin. Festivalul Luminilor e unic.
- Valencia prin ochii noștri. 10 atracții de familie.
- Cape Town, Africa de Sud. 10 locuri uimitoare.
- Rhodos. Vacanță de familie.
- Vacanță în Italia. Traseu și ponturi organizatorice
- Italia. 10 lucruri pentru care m-am îndrăgostit de Italia